Kovács Borház a Hajósi Pincefaluban

Családi pincészetünk alapítója édesapám Kovács Sebestyén, aki létrehozta az Alföld első borturisztikai vállalkozását: a Kovács Borházat.
Településünk nevezetessége az a komplett faluszerkezetet alkotó 1200 présház, ami Világon egyedülálló látvány nyújt. Itt ebben a közel 3.500 lelket számláló kisvárosban, ahol szinte mindenkinek van legalább egy pincéje, elválaszthatatlanok az ünnepek úgy, mint a hétköznapok a hagyományoktól, a pincefalutól, a szőlőtől és a bortól. A hagyományok ápolása itt mindenkinek fontos, akár észrevétlenül is de a lakosság életéhez tartozik.

Boraink

CHARDONNAY

Francia eredetű. A világ legtöbb szőlőtermesztő országában nagy területen termesztik. A világhírű francia pezsgő részben e fajta terméséből készül. Szeptember végén szüreteljük ekkor a szőlő 19-21 mustfokos. Bora kiváló minőségű, fajtajelleges, többnyire kemény (savas) karakterű, de finom savú, zamatos.

CSERSZEGI FŰSZERES /HUNGARICUM/

A kimondhatatlan nevű magyar bor ezért úgy is fordítják, hogy fűszeres tramini, de az egy másik főleg Németországban honos illatos szőlőfajta. Új nemesített szőlőfajta. Nemesítője Bakonyi Károly, aki 1960-ban állította elő az Irsai Olivér és a Piros Tramini keresztezésével. Bőtermő. Fürtje, bogyója közepes. Szeptember elején 18-20 mM° szüretelhető.

Előnye, hogy viszonylagos fagytűrő képessége és peronoszpóra-ellenállósága jó. Illat- és zamat gazdag. Kellemes savtartalmú, harmonikus minőségi bort adó fajta. Fénykorát a szőlőfajta napjainkban éli. Nemzetközi borversenyeken kimagasló eredményeket érnek el vele a bortermelők.

Bora kellemes savtartalmú, illata enyhén muskotályra emlékeztető, zamata fűszeres. Azoknak ajánlom, akik az illatos borokat kedvelik.

KÉKFRANKOS /HUNGARICUM/

A soproniak úgy tartják, hogy az Ő boruk a Kékfrankos. Történelmileg alá tudják támasztani, hogy amikor a Nagy „Bonaperte” Napoleon hadjáratott vezetett a 1812-ben Oroszország felé. A Habsburg Birodalom részeként ekkor, már szövetségeseinek számítottunk, így nem fosztogathattak a katonái Magyarországon. Vásárlásra kényszerültek, ha elfogyott az élelmük. Amikor Sopron alatt haladtak el éppen ital hiánnyal küszködtek, a város lakói már ekkor is híresek voltak a boraikról. Sopron város környékén volt egy kékszőlőfajta, amiből rengeteg vörösbor készítettek.

A bor minősége megtetszett a katonáknak, ezért vásároltak nagy mennyiséget belőle. 1 Franc-ba került 1 liter bor így lett a bor frankos bor. A XIX. században kékszíne volt a papír franknak, ezért lett a bor neve kékfrankos. A történetünk, igaz vagy sem azt döntsék el, egy biztos a francia katonák 1812-ben vásároltak bor Sopronban.

A szőlőfajta származása és jellemző jegyei:

A legelterjedtebb vörösbort adó szőlőfajtánk. Magyarországon kívül egy-két szomszédos országban termesztik. Minden vonatkozásban a legmegbízhatóbb fajták egyike. Szeptember végén, október elején 18 mustfokkal szüretelhető. Termése nem rothad, így sokáig a tőkén hagyható. Október végén gyakran már a 20 mustfokot is meghaladja. Bőtermő, fürtje és bogyója közepes, sötétkék. Bora karakteres, savas, csersav dús. 14-15 °C ajánlom a fogyasztását.

CABERNET SAUVIGNON

Franciaországi eredetű, a legtöbb szőlőtermelő országban ismerik és kedvelik ezért az úgynevezett világfajták közé sorolható. Október első felében átlagosan 19-20 mM°-kal szüretelhető. Termőképessége közepes, viszonylag fagytűrő nem rothad.

Bora kiváló minőségű színe mélyvörös, cserzőanyagokban gazdag. Illata avarillatba forduló zöldpaprika aromájú. Extrakt -tartalma magas. Hajósi Cabernet sauvignon nemzetközileg elismert borfajtája borvidékünknek.

SCHWABENBLUT

Kései szüretelésű Zweigelt és Cabernet sauvignon 50-50 %-os Cuvée bora. A borászati eljárás lényege az volt, hogy létrehozzunk egy testes gyümölcsös illati bársonyosan selymes vörösbort. A bor színe nem mélyvörös, ez az elvékonyodott héjú Zweigelt szőlő miatt van, melynek szürete november elején volt. A különleges illatot, nem a fahordós érlelésének köszönhetjük (hiszen nem is volt fahordóban), hanem a kései szőlő illatainak. 12,7 v/v % alkohol cukormentes extrakt 34,7

KADARKA

A szőlőfajta származása és jellemző jegyei:

Valószínűleg Kis-Ázsiából származó szőlőfajta. Hazánkba a törökök elől menekülő rácok a Balkánról hozták, és lassanként a vörösbort termelő borvidékeken is uralkodó fajtává vált. Kedvező őszi időjárásnál kiváló vörösbort ad, de gyengébb évjáratokban csak sillerbor készítésre alkalmas. Fürtje közép nagy, hengeres, tömött. Bogyói kékesfekete színűek, vékonyhéjúak, lédúsak, kellemes ízűek. Termőképessége közepes, október elején szüretelhető. A nagyüzemekbe késői érése, fagy- és rothadásérzékenysége miatt került háttérbe. Bora fűszeres ízű, sav- és színanyag-tartalma kicsi. Hajóson 1,5-2 hektár maradt meg belőle. Siller alacsony színanyag tartalmú vörösbor

SCHWABENGOLD

„Azt gondolom, hogy a világ legnagyobb borospince-falujában kell klasszikus nagyapáink ízvilágát idéző borokat is készíteni. A borhoz a sauvignon blanc és fehérburgundi szőlőt egyidejűleg szüreteljük. hagyományos eljárással a bort elkészítjük, majd 5hl tölgyfahordóban „altatjuk” minimum 8 hónapot.

(c) 2004-2020 All rights reserved - Kovács Borház - Hajósi Pincefalu

Készítette: Weboldal-Center